Ζωγραφική & Hobby

Πώς να ζωγραφίσετε σε ξύλο με ακρυλικά χρώματα

Αναρωτιέστε πώς να βάψετε με ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής σε ξύλο; Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε να μεταμορφώσετε ένα κομμάτι παλιού ξύλου σε κάτι όμορφο χρησιμοποιώντας μόνο λίγη μπογιά. Για αυτό, τα ακρυλικά σε ξύλο είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Ζωγραφική σε ξύλο

Αν και είναι δυνατό να βάψετε σε ξύλο αμέσως, υπάρχουν μερικά βήματα που συνιστούμε να πράξεται στο έργο τέχνης, διασφαλίζοντας ένα πιο προσεγμένο και μακροχρόνιο φινίρισμα. Αυτός ο οδηγός βήμα προς βήμα που θα σας διδάξει πώς να ζωγραφίζετε σε ξύλο με ακρυλικό χρώμα.

1. Προετοιμάστε το ξύλο σας

Το κλειδί για μια επιτυχημένη βαφή ξύλου είναι η σωστή προετοιμασία του ξύλου. Αυτό δεν διαφέρει από το πώς θα βεβαιωθείτε ότι ο καμβάς σας είναι σωστά προετοιμασμένος πριν εφαρμόσετε χρώμα σε αυτόν.

Το να έχεις μια καλή βάση για να δουλέψεις πραγματικά κάνει τη διαφορά. Αρχικά, ξεκινήστε τρίβοντας το ξύλο. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για την επίτευξη λείας επιφάνειας.
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το ξύλο σας έχει ήδη λειανθεί, και αν συμβαίνει αυτό, προχωρήστε και παραλείψτε αυτό το βήμα. Ωστόσο, εάν χρειάζεται να τρίψετε το ξύλο σας, σας συνιστούμε να το κάνετε με γυαλόχαρτο 140 έως 180 κόκκων ή ένα σφουγγάρι λείανσης. Απλώς ξεσκονίστε τυχόν περιττούς κόκκους με ένα καθαρό πανί και βεβαιωθείτε ότι το κομμάτι του ξύλου σας είναι όσο το δυνατόν πιο λείο.

2. Εφαρμόστε ένα αστάρι

Αυτό το βήμα συχνά πάει στραβά όταν πρόκειται για ζωγραφική σε ξύλο. Όταν εφαρμόζετε ακρυλικό χρώμα σε ξύλο χωρίς αστάρι, το έργο σας είναι απίθανο να αποδειχθεί με τον επιθυμητό τρόπο.

Η εφαρμογή ενός λεπτού στρώματος ασταριού ξύλου θα σας βοηθήσει να σφραγίσετε το ξύλο, επιτρέποντας στο ακρυλικό χρώμα να εφαρμοστεί ευκολότερα. Όταν εφαρμόζεται ένα στρώμα αστάρι, τα ανοιχτότερα χρώματα θα φαίνονται επίσης πιο ζωντανά. Αφήστε το αστάρι να στεγνώσει καλά πριν προχωρήσετε. Αν ψάχνετε για ακόμα πιο λεία επιφάνεια, επαναλάβετε τη διαδικασία λείανσης και ασταρώματος μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή υφή. Όσο πιο ομαλό τόσο το καλύτερο!

3. Προσθήκη φόντου

Είναι καλό να ξεκινήσετε με ένα βασικό στρώμα. Επιλέξτε το χρώμα της επιλογής σας ως χρώμα φόντου και προσθέστε μια μικρή ποσότητα σε μια παλέτα ζωγραφικής. Λάβετε υπόψη σας ότι το ακρυλικό χρώμα στεγνώνει αρκετά γρήγορα, γι’ αυτό μόνο το χρώμα του φόντου σας ξεχύνεται σε αυτό το στάδιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ακρυλικού θέλετε για ζωγραφική σε ξύλο. Ρίξτε μια ματιά στη λαμπρή γκάμα ακρυλικών χρωμάτων μας εδώ, αν ψάχνετε για μερικά.

Χρησιμοποιήστε ένα φαρδύ, επίπεδο πινέλο ζωγραφικής για να εφαρμόσετε το χρώμα στο ξύλο. Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει πριν εφαρμόσετε μια δεύτερη στρώση και μετά βάψτε το πίσω μέρος αν θέλετε. Τα περισσότερα ακρυλικά χρώματα χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να στεγνώσουν. Ωστόσο, αυτό θα διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα του χρώματος που χρησιμοποιείτε και το πάχος των στρώσεων.

4. Προσθήκη λεπτομερειών

Μόλις στεγνώσει το στρώμα φόντου, ήρθε η ώρα να προσθέσετε τις λεπτομέρειες. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πινέλο της επιλογής σας για να το κάνετε αυτό και να είστε προσεκτικοί όταν εφαρμόζετε το ακρυλικό. Βεβαιωθείτε ότι βυθίζετε συχνά το πινέλο σας στο νερό για να διατηρείτε τις τρίχες καθαρές και απαλές. Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μόνο ένα χρώμα. Μόλις ολοκληρώσετε το έργο τέχνης σας, αφήστε το να στεγνώσει εντελώς.

5. Εφαρμόστε ένα στεγανοποιητικό

Η εφαρμογή ενός στεγανοποιητικού είναι σημαντική καθώς θα προστατεύσει το έργο τέχνης σας από το ξεφλούδισμα ή το θρυμματισμό. Τα στεγανωτικά διατίθενται σε μεγάλη γκάμα φινιρισμάτων, γι’ αυτό επιλέξτε ένα της επιλογής σας.

Μπορείτε να επιλέξετε από μια σειρά φινιρισμάτων, όπως ματ, γυαλιστερό, σατέν και πολλά άλλα. Εναπόκειται σε εσάς να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε στεγανωτικό είτε με ψεκασμό είτε με βούρτσα – κάθε εφαρμογή είναι διαφορετική αλλά τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα για το πώς να σφραγίσετε το ακρυλικό χρώμα σε ξύλο.

Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα και αφήστε το να στεγνώσει. Τέλεια Έχετε το τελειωμένο και σφραγισμένο ακρυλικό έργο τέχνης σας σε ξύλο.

Art Antoniadis Είδη ζωγραφικής, Royal Talens, χιλιάδες επιλογές σε μοναδικές τιμές. H μεγαλύτερη ποικιλία σε χρώματα ζωγραφικής, πινέλα, τελάρα ζωγραφικής, μουσαμάδες ζωγραφικής κ.α