Ζωγραφική & Hobby

Ψάχνετε καβαλέτο ζωγραφικής; Βρείτε τον απόλυτο οδηγό αγοράς εδώ!

ειδη ζωγραφικης, χιλιάδες επιλογές σε μοναδικές τιμές, χρώματα ζωγραφικής, πινέλα, τελάρα ζωγραφικής, μουσαμάδες ζωγραφικής, καβαλέτα κ.α.

Ένα καβαλέτο ζωγραφικής δεν πρέπει να λείπει από το ατελιέ σας, ειδικά αν έχετε ήδη κάνει τα πρώτα σας βήματα στην ζωγραφική.

Μετά τα χρώματα, τα πινέλα και τους καμβάδες, αποτελεί το επόμενο αξεσουάρ που πρέπει να προσθέσετε στη συλλογή σας για να δημιουργήσετε τα αριστουργήματά σας.

Είτε εργάζεστε σε στούντιο είτε π.χ. στο γραφείο σας, ένα αξιόπιστο καβαλέτο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι του εξοπλισμού σας. Και αυτό γιατί σας βοηθά να στέκεστε σωστά την ώρα που ζωγραφίζετε αλλά και να εργάζεστε πιο εστιασμένα.

Πως όμως θα διαλέξετε το κατάλληλο μοντέλο μέσα από τα διάφορα που κυκλοφορούν στην αγορά;
Μην ανησυχείτε. Στο άρθρο αυτό θα βρείτε τον απόλυτο οδηγό αγοράς για να κάνετε την καλύτερη επιλογή!

Καβαλέτα ζωγραφικής: η πρώτη επαφή

Τα καβαλέτα διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη – από μεγάλα, στιβαρά καβαλέτα στούντιο μέχρι μικρότερα, φορητά καβαλέτα για να τα μεταφέρετε με ευκολία όταν ταξιδεύετε ή ζωγραφίζετε σε εξωτερικούς χώρους.

Η πρώτη σας επαφή με αυτό το είδος ζωγραφικής πιθανά να έγινε  στα πρώτα σας μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών ή ένα εργαστήριο ζωγραφικής. Αν θέλετε λοιπόν και εσείς να εξελίξετε το ταλέντο σας χρησιμοποιώντας ένα καβαλέτο ζωγραφικής θυμηθείτε ότι το βασικό κριτήριο επιλογής είναι η πρακτικότητα.

Τι χρειάζεστε σε ένα καβαλέτο ζωγραφικής;

ειδη ζωγραφικης, χιλιάδες επιλογές σε μοναδικές τιμές, χρώματα ζωγραφικής, πινέλα, τελάρα ζωγραφικής, μουσαμάδες ζωγραφικής, καβαλέτα κ.α.

Πριν αγοράσετε το πρώτο σας καβαλέτο, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τι χρειάζεστε από ένα τέτοιο αξεσουάρ. Πού θα το χρησιμοποιήσετε; Τι μέγεθος σας εξυπηρετεί σε σχέση με τον διαθέσιμο χώρο και την δουλειά σας; Ποια μέσα ζωγραφικής χρησιμοποιείτε; Πώς είναι το στυλ της ζωγραφικής σας; Αισθάνεστε άνετα να στέκεστε όρθιοι μπροστά του ή προτιμάτε να κάθεστε; Πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε;

Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας πριν αποφασίσετε και εμείς είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε με μερικές επιπλέον συμβουλές.

Πού θα χρησιμοποιήσετε το καβαλέτο σας;

Κατ’ αρχάς το περιβάλλον στο οποίο θα ζωγραφίζετε θα επηρεάσει και την επιλογή σας. Αν βάφετε σε εξωτερικούς χώρους θα χρειαστείτε κάτι συμπαγές και φορητό.Τα ελαφριά μεταλλικά καβαλέτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για βάψιμο σε εξωτερικούς χώρους. Εάν έχετε ένα μεγάλο στούντιο, τότε έχετε την πολυτέλεια να αγοράσετε ένα πιο στιβαρό καβαλέτο.

Σε έναν ελεύθερο χώρο μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε ή να αποθηκεύσετε το καβαλέτο σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Θα χρειαστείτε λοιπόν κάτι ελαφρύ ή ακόμα και πτυσσόμενο. Αντίθετα, το βάψιμο σε έναν κοινόχρηστο ή μικρό χώρο μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανάγκη από ένα επιτραπέζιο καβαλέτο.

Τι μέγεθος και τι βάρος έχουν οι πίνακές σας;

Τα καβαλέτα μπορούν να συγκρατήσουν επιφάνειες που φθάνουν μέχρι το μέγιστο ύψος τους και ιδανικά δεν το ξεπερνούν. Το βάρος της δουλειάς σας μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν. Αν και τα περισσότερα καβαλέτα αντέχουν καμβάδες μεγάλου βάρους, καλό είναι να τεστάρετε την αντοχή ενός μοντέλου αν εργάζεστε με βαριούς καμβάδες και παχύρρευστο χρώμα. Εάν ζωγραφίζετε συχνά έργα σε βαρύ καμβά, καλύτερα να επενδύσετε σε ένα πιο βαρύ καβαλέτο στούντιο.

Ακόμη, θα πρέπει να σκεφτείτε το μέγεθος της δουλειάς σας και πού θα χρειαστεί να τοποθετηθεί σε σχέση με εσάς. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε σε μικρή κλίμακα, αλλά προτιμάτε να στέκεστε στο καβαλέτο σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κάτω στήριγμα του καμβά εκτείνεται αρκετά ψηλά ώστε να υποστηρίζει τη ζωγραφική σας σε άνετο ύψος.

Η τοποθέτηση του έργου τέχνης σας σε ένα καβαλέτο διευκολύνει επίσης το να σταθείτε πίσω και να αξιολογήσετε τη ζωγραφική σας κάνοντας στην συνέχεια τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Με ποια μέσα ζωγραφικής εργάζεστε;

Εάν εργάζεστε πχ με ακουαρέλα, δεν θα θέλετε το καβαλέτο σας να είναι σε απότομη κατακόρυφη γωνία, καθώς μπορεί να κάνει το χρώμα να τρέξει. Κρατώντας το καβαλέτο σας σε χαμηλότερη κατακόρυφη γωνία ή ακόμα και οριζόντια, θα είναι πιο εύκολο να βάφετε λείες πλύσεις. Άρα θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το καβαλέτο διαθέτει επιλογή κλίσης για να βρείτε την πιο κατάλληλη θέση για εργασία αλλά και για διαφορετικές τεχνικές βαφής.

Από την άλλη, ηεργασία ρύθμιση κλίσης προς τα εμπρός μπορεί να είναι χρήσιμη εάν εργάζεστε πολλές ημέρες στο ίδιο έργο καθώς αποφεύγετε τον κίνδυνο το έργο να σκονιστεί ή να κολλήσει αιωρούμενα χνούδια κτλ.

Ποιο είναι το στυλ ζωγραφικής σας;

Το καβαλέτο, κακά τα ψέματα, επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Η απόσταση που υπάρχει μεταξύ σας δεν σας περιορίζει να κάνετε κινήσεις μόνο από τον καρπό πράγμα ιδανικό για ένα πιο χαλαρό, και ενεργητικό στυλ ζωγραφικής.

Εάν όμως βάφετε δυναμικά, καλύτερα να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω και να στραφείτε σε ένα πιο στιβαρό καβαλέτο όπως ένα ξύλινο στούντιο. Ένα ελαφρύ μεταλλικό καβαλέτο θα ήταν πιο ασταθές.

Και τώρα που έχετε λίγο πολύ αντιληφθεί τις ανάγκες σας ως καλλιτέχνης ας δούμε τους βασικότερους τύπους καβαλέτων ζωγραφικής που υπάρχουν.

Καβαλέτα ζωγραφικής: Ποιοι βασικοί τύποι υπάρχουν;

Η κύρια κατηγοριοποίηση τους γίνεται με βάση την χρήση τους σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο. Ας τα δούμε αναλυτικά.

•     Καβαλέτα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους

Πρόκειται για συμπαγή, ελαφριά και φορητά μοντέλα που μεταφέρονται και τοποθετούνται εύκολα διευκολύνοντας την εργασία εκτός στούντιο και δωματίων. Ορισμένα μάλιστα από αυτά έρχονται και με τη δική τους τσάντα.

1.   Καβαλέτα τύπου Sketching Field

Αυτά μοιάζουν με τρίποδο κάμερας και έχουν τρία τηλεσκοπικά και πτυσσόμενα πόδια. Στο σημείο που συναντώνται τα τρία πόδια υπάρχει μια κεντρική στήλη  με ένα στήριγμα πάνω και κάτω για να υποστηρίζουν τον πίνακα καμβά.

Υπάρχουν οι πιο ελαφριές μεταλλικές εκδόσεις που είναι και αρκετά δημοφιλείς αλλά και οι ξύλινες ελαφρά βαρύτερες και λίγο πιο ακριβές. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι η αστάθεια τους  λόγω του μικρού τους βάρους οπότε στηρίξτε τα καλά στο έδαφος.

2. Καβαλέτα κουτιού

Τα Box Easels όπως λέγονται αγγλιστί, είναι ένας τύπος ξύλινου καβαλέτου εξωτερικού χώρου που περιλαμβάνουν συρτάρι ή χώρο αποθήκευσης για τα υλικά σας. Έχουν την ίδια δομή που μοιάζει με τρίποδο, αλλά με ένα κουτί και όχι απλώς μια κεντρική στήλη. Αυτό το κουτί δεν περιλαμβάνει μόνο αποθηκευτικό χώρο για τα υλικά σας, αλλά περιέχει επίσης την κεντρική στήλη και τα στηρίγματα καμβά.

Είναι και αυτά πτυσσόμενα για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση ενώ αν ζωγραφίζετε σε μικρές σανίδες καμβά, μπορείτε συνήθως να τις φυλάξετε μέσα στο ίδιο κουτί.

3. Κουτιά Pochade

Αν και τεχνικά δεν είναι καβαλέτα, τα Pochade Boxes είναι δημοφιλή κομμάτιακαθώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνα τους ή να εφαρμόσετε στον βραχίονα στήριξης τρων τρίποδων.

Αυτά τα συμπαγή κουτιά διαθέτουν μια θήκη αποθήκευσης για τα υλικά σας και ένα αρθρωτό καπάκι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσαρμόσετε τη γωνία βαφής σας. Είναι κατάλληλα για όλα τα είδη μέσων και διαθέτουν λουράκι για εύκολη μεταφορά.

•     Καβαλέτα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους

Τα καβαλέτα που έχουν σχεδιαστεί για εσωτερική χρήση προσφέρουν αντίθετα μεγαλύτερη σταθερότητα από εκείνα για εξωτερική χρήση. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τους τύπους που υπάρχουν.

1. Επιτραπέζια καβαλέτα

Τα επιτραπέζια καβαλέτα είναι μικρής κλίμακας ξύλινα καβαλέτα και για τον λόγο αυτό ιδανικά αν δεν έχετε μόνιμο χώρο αφιερωμένο στη ζωγραφική σας. Τοποθετούνται και αναδιπλώνονται εύκολα αν χρειαστεί να καθαρίσετε το τραπέζι για άλλη χρήση ενώ είναι κατάλληλα για όλα τα είδη ζωγραφικής.

Μερικά από αυτά τα καβαλέτα έχουν τη μορφή μικροσκοπικού καβαλέτου πλαισίου «H», μερικά πλαισίου «Α», ενώ άλλα έχουν συμπαγή πλάτη. Υπάρχει επίσης μια σειρά από μοντέλα που ενσωματώνουν έναν μικρό χώρο αποθήκευσης – ακόμα καλύτερα αν πρέπει να συσκευάσετε τα υλικά σας γρήγορα!

Βέβαια, αυτό το στυλ είναι κατάλληλο για πίνακες ζωγραφικής μικρής κλίμακας, ενώ αν θέλετε να εργάζεστε με κλίση προτιμήστε ένα μοντέλο με ρυθμιζόμενο κάτω στήριγμα για να το έχετε πιο κοντά στο ύψος των ματιών σας.

2. Ακτινωτάκαβαλέτα

Τα ακτινωτά (Radial Easels) καβαλέτα είναι περιλαμβάνουν τους πιο συνηθισμένους τύπους. Αυτούς που συναντάτε συνήθως σε σχολές και εργαστήρια τέχνης. Το μονό κεντρικό στήριγμα έχει μεντεσέ και ένα κοντό τρίποδο το στηρίζει. Ο μεντεσές επιτρέπει στο καβαλέτο να έχει κλίση για να ρυθμίζει τη γωνία εργασίας ενώ τα δύο στηρίγματα του καμβά μπορούν να μετακινηθούν για να φιλοξενήσουν την εργασία σας.

Μπορεί βέβαια να μην προσφέρουν την ίδια σταθερότητα ή αντοχή με ένα καβαλέτο πλαισίου H ή A, όπως θα δούμε παρακάτω αλλά κοστίζουν σημαντικά λιγότερο και μπορούν να διπλωθούν για αποθήκευση.

– Καβαλέταπλαισίου “A” (Α-Frame)

Τα καβαλέτα A-Frame έχουν τριγωνική δομή με το μπροστινό τους μέρος φτιαγμένο από ξύλο σε σχήμα «Α»και τη στήλη στη μέση. Αυτό το “Α” πλαίσιο ισορροπεί στο πίσω μέρος με ένα μόνο πόδι, και έτσι το καβαλέτο στηρίζεται σαν τρίποδο.

Είναι ιδανικά για πίνακες μικρού έως μεσαίου μεγέθους, προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα από ένα απλό φορητό καβαλέτο και είναι πιο οικονομικά από τα πλαισίου “Η” που θα δούμε αμέσως μετά.

– Καβαλέτα πλαισίου “H” (Η-Frame)

Τα καβαλέτα H-Frame είναι τα πιο στιβαρά, ξύλινα μοντέλα εσωτερικού χώρου. Έχουν μεγαλύτερο όγκο και βάση στήριξης και άρα προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα. Δεν είναι τόσο εύκολο να αποδομηθούν και συνήθως μένουν μόνιμα σε έναν χώρο. Ιδανική επιλογή αν έχετε το δικό σας στούντιο ή μεγάλο χώρο εργασίας.

Μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για βαφή σε διαφορετικές γωνίες και σε επιφάνειες διαφορετικού μεγέθους. Μάλιστα ορισμένα μοντέλα πλαισίου “H” βαρέως τύπου λειτουργούν με στρόφαλο ή ακόμα και ηλεκτρικά, κάτι που τα καθιστά κατάλληλα για μεγάλες και βαριές εργασίες αλλά και για προχωρημένους ζωγράφους. Άλλα πάλι μοντέλα βγαίνουν με ένα ράφι προσαρτημένο στο κάτω στήριγμα του καμβά ή συρτάρια για να βάζετε τα χρώματα σας.

Επιλέγοντας το πρώτο σας καβαλέτο

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε τώρα το πρώτο σας καβαλέτο ή δεν ξέρετε καν αν χρειάζεστε ένα, τότε καλύτερα να διαλέξετε μια οικονομική λύση, όπως ένα ελαφρύ, φορητό μοντέλο που θα μπορείτε να το χρησιμοποιήστε και εντός και εκτός σπιτιού.

Όπως και να ‘χει όμως, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι είναι αυτό που χρειάζεστε από ένα καβαλέτο και  στη συνέχεια να επισκεφθείτε μας στο κατάστημά μας με είδη ζωγραφικής. Εκεί οι επαγγελματίες του είδους σίγουρα θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή!

Από εμάς, Καλή Ζωγραφική!