Ζωγραφική & Hobby

Τι είναι ένα “μέσο” στην Τέχνη;

Κάποια πράγματα απλά δεν μπορείς να τα ξέρεις μέχρι να τα ψάξεις. Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Όσον αφορά τον κόσμο των καλών τεχνών, αμέτρητοι όροι μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλανητικό όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού θα ήταν ο όρος “μέσο”, μια λέξη που όλοι γνωρίζουμε ως κυριολεκτική περιγραφή που σημαίνει κάπου μεταξύ εύκολο και δύσκολο. Αλλά στον κόσμο της τέχνης, αποκτά μια εντελώς διαφορετική έννοια.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα μέσα που βρίσκονται στην τέχνη και στην ζωγραφική, θα εξερευνήσουμε τις έννοιες, τις παραλλαγές τους και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε καλύτερα στη δουλειά σας.

Ποια είναι τα Μέσα Τέχνης;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία απάντηση σε αυτή την ερώτηση, γιατί το “μέσο” αναφέρεται σε διαφορετικά πράγματα στο σύμπαν των καλλιτεχνών. Μερικοί από αυτούς τους ορισμούς αλληλεπικαλύπτονται, ενώ κάποιοι παραμένουν εντελώς ξεχωριστοί ο ένας από τον άλλο. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω για τις διάφορες έννοιες ενός μέσου τέχνης.

Λοιπόν, στην Τέχνη, τι ακριβώς είναι ένα Μέσο; Δεν υπάρχει πραγματικά ένας ορισμός του όρου «μέσο», με επιλογές που κυμαίνονται από την ίδια τη μέθοδο της δημιουργικότητας, διάφορα πρόσθετα και ακόμη και την επιφάνεια που χρησιμοποιείται. Ίσως είναι πιο μπερδεμένο, αν και είναι χωριστά το ένα από το άλλο, μερικές φορές μπορεί να επικαλύπτονται.

Σε μια προσπάθεια να το απομυθοποιήσουμε και να σας καθοδηγήσουμε στο δρόμο σας, συγκεντρώσαμε τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα που μπορεί να συναντήσετε όταν ξεκινήσετε.

Τα μέσα ως μέθοδοι τέχνης
Ένας ορισμός αναφέρεται στις διάφορες μεθόδους δημιουργικότητας ή κατηγορίες που βρίσκονται στον κόσμο της τέχνης. Για παράδειγμα, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική κ.λπ.

Μέσο ως υλικό καλλιτέχνη
Ο δεύτερος (και ίσως πιο προφανής) ορισμός μας είναι κυριολεκτικά το υλικό που χρησιμοποιεί ένας καλλιτέχνης για να δημιουργήσει το έργο του. Για παράδειγμα, ένας γλύπτης θα δούλευε με μέσο μάρμαρο, πηλό ή μπρούτζο. Πολύ συχνά, αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την προτιμώμενη επιφάνεια που χρησιμοποιείται και να αναφέρεται σε αυτόν τον συνδυασμό, όπως “ακρυλικό σε καμβά” ή “ακουαρέλα σε χαρτί”.

Με τον κόσμο της τέχνης να είναι ένα τόσο μεγάλο, ποικίλο & ανοιχτό περιβάλλον, υπάρχουν φυσικά αμέτρητοι συνδυασμοί και των δύο μεθόδων (βαφή, μολύβι, κάρβουνο) και επιφάνειας (χαρτί, καμβάς, ξύλο).

Μπορείτε να πειραματιστείτε με οποιοδήποτε από αυτά για να βρείτε την προτιμώμενη καλλιτεχνική σας μέθοδο. Υπάρχει ακόμη και αυτό που συνήθως αναφέρεται ως «μεικτά μέσα», το οποίο χρησιμοποιεί πολλαπλά «μέσα» σε ένα κομμάτι (για παράδειγμα, ζωγραφική με ακρυλικό πάνω σε κολλάζ εικόνες, προκειμένου να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες υφές).

Οτιδήποτε χρησιμοποιείτε για τη δημιουργία τέχνης θεωρείται ως μέσο τέχνης, με τα πιο δημοφιλή να περιλαμβάνουν:

…και πολλά άλλα. Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων, επωνυμιών και τύπων όλων αυτών των μέσων ζωγραφικής σε εξαιρετικές τιμές εδώ στο artantoniadis.gr.

Τα μέσα ως πρόσθετα
Ο τελικός ορισμός μας είναι ίσως ο πιο χρήσιμος και κοινός κατά την έρευνα του θέματος, αναφερόμενος σε προϊόντα που συνήθως αναμειγνύονται με χρώματα. Αυτά χρησιμοποιούνται για την αλλαγή διαφόρων στοιχείων, όπως το ιξώδες, το χρόνο στεγνώματος, το φινίρισμα και πολλά άλλα.

Εξειδικευμένο για διαφορετικά χρώματα, παρακάτω θα βρείτε μερικά παραδείγματα, που θα σας βοηθήσουν στο δρόμο σας.

Ακρυλικά μέσα
Μέσα λαδιού
Μέσο έκχυσης
Μέσα ακουαρέλας

Να θυμάστε, όπως συμβαίνει με όλες τις δημιουργικές προσπάθειες, η εργασία με μέσα απαιτεί χρόνο, εξάσκηση και υπομονή.

Art Antoniadis Είδη ζωγραφικής, Royal Talens, χιλιάδες επιλογές σε μοναδικές τιμές. H μεγαλύτερη ποικιλία σε χρώματα ζωγραφικής, πινέλα, τελάρα ζωγραφικής, μουσαμάδες ζωγραφικής κ.α