Πώς να επιλέγουμε το σωστό μολύβι για σκίτσα και σχέδιο.

Posted by admin 24/10/2018 0 Comment(s)

Η επιλογή του μολυβιού είναι κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις ανάγκες τους, και τις προτιμήσεις τους. Η επιλογή σας δεν θα πρέπει να είναι τυχαία, αλλά το αποτέλεσμα μελέτης και δοκιμής.

 

Υπάρχουν πολλών ειδών  μολυβιών σχεδίου. Ας ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την επιλογή μας: 

 

Ένα καλό μολύβι είναι ο καλύτερος φίλος του ζωγράφου.

 

Κανένα θέμα δεν είναι πέραν των ικανοτήτων απόδοσης ενός καλού σχεδιαστή, εάν είναι οπλισμένος με το σωστό μολύβι.

 

Ένας καλός κανόνας για να θυμάστε είναι ότι όσο πιο μαλακό το μολύβι, τόσο πιο σκούρα θα είναι η γραφή του. Τα μολύβια ‘’Β’’ είναι μαλακά, τα μολύβια ‘‘Η’’ είναι  σκληρά.

 

Παρακάτω σας δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τις διαβαθμίσεις σκληρότητας των μολυβιού για να σας βοηθήσει στην επιλογή σας:

 

Οι κλίμακα σκληρότητας των μολυβιών είναι από το 2 έως το 9. Το νούμερο αυτό ακολουθείται από το ‘‘Η’’ για τα σκληρά, και το ‘‘Β’’ για τα μαλακά.

Στην μέση σκληρότητα, όπου συναντώνται οι δύο κλίμακες, βρίσκουμε μολύβια ‘‘ΗΒ’’, ‘‘Β’’, ‘‘F’’(fingerpoint), και ‘‘Η’’.

 

Τα σκληρά μολύβια είναι ελαφρύτερα στον τόνο και τα σκληρότερα πιο σκούρα. Η πλήρη κλίμακα σκληρότητας των μολυβιών από το σκληρότερο έως το μαλακότερο είναι  9Η 8Η 7Η 6Η 5Η 4Η 3Η 2Η Η F B HB 2B 3B 4B 5B 6B 7B 8B 9B.

 

 

*2H – Ένα πολύ σκληρό μολύβι που αφήνει αχνές γραμμές. Είναι καλό μολύβι για λεπτομερειακό σχέδιο και .

 

*6Β – Αυτό το μολύβι αφήνει σκοτεινές, έντονες γραφές, κατάλληλο για εκφραστική γραφή και σκίτσο.

 

*ΗΒ – Αυτό το μολύβι θα το θυμάστε από το σχολείο. Οι περισσότεροι μας ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε με αυτό το μολύβι, συνήθως πάνω στα τετράδια μας.

 

Η σκληρότητα του μολυβιού αυτόυ πέφτει κάπου ανάμεσα στα σκληρά και μαλακά μολύβια, και είναι ένα καλό μολύβι για πολλές εφαρμογές. Κρατήστε ένα πάντα μαζί με το sketchbook σας.

 

*2Β – μαλακότερα από τα ΗΒ, τα μολύβια 2Β αφήνουν πιο έντονο ίχνος. Τα μολύβια 2Β είναι ιδανικά για την απόδοση περιγραμμάτων.