Ζωγραφική & Hobby

Η Ζωγραφική Ως Έκφραση Συναισθημάτων

Όλες οι τέχνες εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας σε κάποιον βαθμό. Σε αντίθεση με την πραγματικότητα, οι διάφορες μορφές τέχνης συγκεντρώνονται στην έκφραση των πιο μύχιων σκέψεων κι ονείρων μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια διέξοδος σε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις, καθώς διαφορετικά θα παρέμεναν αποκλεισμένα από την κοινή θέα με κίνδυνο να πλημμυρίσουν το άτομο που καταπιέζεται. Ανάμεσα στις τέχνες, η ζωγραφική ξεχωρίζει για το διαχρονικό της χαρακτήρα και την ξεχωριστή της φύση.

Μέσα από τη ζωγραφική, ο κάθε καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να εκφράζει ακριβώς ό, τι τον απασχολεί. Μάλιστα, η αναπαράσταση της πραγματικότητας γίνεται με τόσο εύγλωττο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα συγκλονίζει και ταξιδεύει το κοινό σε άλλους κόσμους. Η φαντασία απογειώνεται και ξετυλίγεται σαν κουβάρι, προσφέροντας εξαιρετική διέξοδο τόσο στον καλλιτέχνη που δημιουργεί, όσο και στους ανθρώπους που απολαμβάνουν το οπτικό αποτέλεσμα.

Η κάθε ζωγραφιά αποτελεί μία κατάθεση ψυχής, όπου ο καλλιτέχνης αποτυπώνει τα συναισθήματά του και τα επικοινωνεί στους υπολοίπους. Με τα χρώματα και τα σχήματα, με τις προσωπογραφίες και τα τοπία, με τον μοντέρνο ή κλασικό σχεδιασμό, ο κάθε καλλιτέχνης προσπαθεί να επιτύχει την πολυπόθητη ένωση με το κοινό του. Με όπλο το πινέλο και τον καμβά, με διάφορα χρώματα που συνδυάζονται υπέροχα σε ξεχωριστές τεχνοτροπίες, ο καλλιτέχνης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην αποτύπωση της δικής του πραγματικότητας.

Κάθε μορφή τέχνης φυσικά προσφέρει ένα μονοπάτι στον καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα να τον βοηθά να διηγηθεί την ιστορία του. Ανάλογα με την επιθυμία του, το δημιούργημά του αποτυπώνει τη χαρά ή τη λύπη, το άγχος και την αγωνία ή την μελαγχολία, την πραγματικότητα ή ένα φανταστικό σύμπαν πολύ μακριά. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτό που ο καλλιτέχνης καλείται να αποτυπώσει. Αντιθέτως, αφήνεται ελεύθερος να δημιουργήσει και ξεχύνονται από μέσα του όλα όσα έκρυβε εδώ και καιρό.

Είτε η ζωγραφική έχει να κάνει με την επαγγελματική έκφραση ενός ζωγράφου είτε με την ερασιτεχνική ενασχόληση ενός λάτρη της εικόνας, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε συναρπαστικό. Μία βαθιά ενδοσκόπηση στην ψυχή ενός ευαίσθητου καλλιτέχνη είναι πραγματικά συγκλονιστική. Πολλές φορές μάλιστα μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες ολόκληρες λέξεις. Όσα δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε χαρτί, μπορούν κάλλιστα να αναδημιουργηθούν και να προσφέρουν έναν διαφορετικό κόσμο.

Μέσα από τη ζωγραφική, διδάσκεται η αναζήτηση της ομορφιάς και της αρμονίας. Το μάτι εκπαιδεύεται και προσέχει την κάθε λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα την οπτική τέρψη, την ικανοποίηση των αισθήσεων. Είναι πολύ σημαντικό να προωθείται η αναζήτηση του ωραίου, του καλαίσθητου. Επιπλέον, η τέχνη αποτελεί μία εκπληκτική εναλλακτική μορφή έκφρασης κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ως ψυχοθεραπεία.

Δεν είναι σπάνιο να καλούνται οι ασθενείς να εκφραστούν μέσω της τέχνης και η ζωγραφική είναι στα αλήθεια η πιο σημαντική και βασικότερη μορφή τέχνης σε αυτό τον τομέα. Κάθε ζωγραφιά προσφέρει πληθώρα πληροφοριών σε σχέση με τα συναισθήματα και την πνευματική κατάσταση του δημιουργού. Χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική ως εργαλείο ανάλυσης του ψυχικού κόσμου του καλλιτέχνη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σπουδαίες ανακαλύψεις.

Για μία άκρως δημιουργική ενασχόληση με πνευματικές και συναισθηματικές προεκτάσεις, η ζωγραφική είναι ιδανική λύση για όλους μας!